Elitsatsa på basket under din gymnasieutbildning

Målsättningen är att du ska kunna kombinera elitinriktad basketträning med dina gymnasiestudier och att du ska kunna spela basket på nationell eller internationell elitnivå när du avslutat dina studier på Bromma gymnasium.

Bromma gymnasium har certifierats som basketbollgymnasium av Svenska Basketbollförbundet. Detta innebär att Bromma gymnasium har ett samarbete med en elitklubb och att Svenska Basketbollförbundet har godkänt skolans undervisning enligt de nya nationella kraven. Bromma gymnasium samarbetar med Alvik Basket.

Skolan erbjuder en bra studiemiljö med duktiga och engagerade lärare som har stor förståelse för din elitsatsning inom basket. Du kommer att träna tre gånger i vecka under ledning av erfarna tränare från Alvik Basket

Upplägget av specialidrotten följer ämnesplanen för ämnet specialidrott. Du kommer även att lära dig mycket om anatomi och vikten av att äta och träna på rätt sätt för att få riktigt bra förutsättningar för att orka med såväl studier som krävande och utvecklande träning.

Basketfördjupningen sker utifrån dessa områden:

  • Basketträning
  • Fysisk träning
  • Spelförståelse
  • Träningslära
  • Näringslära
  • Idrottspsykologi
  • Idrottsskador

Utveckla tekniken, undvik skador – bli en framgångsrik spelare

Du kommer att utveckla din teknik både i lugn miljö och i matchtempo. Denna fördjupning är viktig för att bli en framgångsrik basketspelare och spelförståelse tränas för att ge dig en detaljerad kunskap om rörelsemönster och samverkan i anfall och försvar, samt en förmåga att läsa spelet och utnyttja olika spelsituationer.

Du kommer att få verktyg som hjälper dig att hantera både motgångar och framgångar. Du kommer att lära dig hur du tar hand om din kropp genom fysisk träning, vi hjälper dig att utveckla din styrka, snabbhet, rörlighet och kondition. Vi tränar regelbundet och utvärderar med tester. Din fysik är viktig för att undvika skador och för att bli en framgångsrik basketspelare.

Träningen bedrivs i skolans egna sporthallar, gym och Stora mossen idrottshallar.

Ansökan till Nationell idrottsutbildning (NIU) i basket på Bromma gymnasium (samt alla andra skolor i Stockholm som har NIU med inriktning mot basket) är nu öppen för elever som börjar gymnasiet höstterminen 2021.

För att ansöka går ni in på följande länk:

ANSÖKAN

Nationell idrottsutbildning på gymnasiet vänder sig till elever som vill kombinera sina studier med elitidrott. Träning sker på skoltid tre förmiddagar i veckan. 400 poäng av totalt 2500 ägnas åt specialidrott i utbildningen.

För mer information om ämnet specialidrott se:

HÄR

Aktuella programplaner för de program på Bromma gymnasium som går att läsa i kombination med NIU (samtliga nationella program utom teknikprogrammet) finner ni bifogat i detta utskick. 

Ansök till NIU senast 1 december 

Ansökningsprocessen är uppdelad i två delar. Du ansöker dels till Nationell idrottsutbildning och dels till minst ett program på Bromma gymnasium. Du måste antas både till NIU och till ett av programmen som du sökt på skolan. 

Antagning till NIU sker utifrån Riksidrottsförbundets riktlinjer att den som har bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska ges företräde vid urval till utbildning. Mer information om detta från Riksidrottsförbundet finns på följande länk:
HÄR

Antagning till programmen på Bromma gymnasium sker via Gymnasieantagningen utifrån ditt grundskolebetyg.

Rulla till toppen