SBBF pausar Superettan herr

Med anledning av de utökade skärpta råden och den tilltagande smittspridningen väljer Svenska Basketbollförbundet att pausa även Superettan herr i berörda regioner. Vid ett möte i morse med-RF fick vi en tydligare definition på vad som menas med professionell idrott. Med denna definition och den tilltagande smittspridningen är valet att pausa även Superettan herr i de berörda regionerna nödvändigt, säger tf generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Vid mötet med alla specialidrottsförbund i morse definierade Riksidrottsförbundet begreppet ”professionell idrott” tydligare.

– Två kriterier ska vara uppfyllda, och RF var tydliga med att vi inte ska slira i gruset på denna, utan verkligen hålla oss till dem, säger Joulamo.

1. Det ska röra sig om idrottarens huvudsakliga sysselsättning.

  • Om man använder i stort sett all sin fritid till idrotten så uppfyller man inte kriteriet.
  • Om man går på gymnasiet eller i skolan är det personens huvudsakliga sysselsättning.
  • Det är inte det viktigaste att man tjänar ett visst antal kronor eller har en viss procent av sin inkomst från idrotten.

2. Man ska anses tillhöra nationell eller internationell elit inom sin idrott på seniornivå. 

  • Definierades som att tillhöra de bästa inom sin idrott i Sverige.
  • Upp till respektive specialidrottsförbund att bedöma hur många som kan anses tillhöra elit.

Svenska Basketbollförbundet har med detta som grund gjort en översyn av alla förbundsserier och kommit till slutsatsen att endast SBL herr och SBL dam kan anses uppfylla dessa två kriterier. Superettan Herr uppfyller inte de två kriterierna. SBBF kommer därför skjuta upp de matcher som ska spelas med lag från de regioner med lokala restriktioner under den tidsperiod som regionerna beslutat. 

Dokument med matcher i SEH som spelas under perioden, och hur länge restriktioner gäller för respektive region. >>>

Grundinställningen är att det är viktigt med idrott och med basket. Vi ska inte förminska detta utan på alla sätt och vis försöka att bedriva vår verksamhet på ett sätt som är så säkert som möjligt. När Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet i detta läge kommer med så skarpa rekommendationer är det dock viktigt att lyssna och ta ansvar även utanför planen. Med detta som bakgrund gör vi tolkningen att endast landets två högsta serier kan fortsätta i dessa regioner så länge de skärpta allmänna råden gäller.

Vi uppmanar alla i Svensk Basket att fortsätta träna på ett sätt som är säkert. Det finns en mängd olika övningar som kan göras individuellt och vi kommer att göra vårt bästa för att sprida inspiration dessa. “Basketball Never Stops”, men vi behöver ta ansvar och utöva det på ett annorlunda sätt en tid framöver, för att vi ska kunna återgå till vanlig basket så snart som möjligt.

Rulla till toppen