RM och USM avslutas för säsongen

Svenska Basketbollförbundet har tvingats ta beslutet att lägga ner RM och USM denna säsong. – Oerhört tråkigt men vi har nått ett läge där det inte längre går att genomföra turneringen på ett sportsligt sätt, säger tävlingsansvarig Olle Lundén. 

RM och USM blev ifjol inställt i mars och tyvärr hanns det inte med många matcher detta år. Den första omgången genomfördes men sedan stängdes matchverksamheten ned i Sverige. Hopp har funnits under vintern och flera alternativa tidsscheman och tävlingsformer har tagits fram men nu har det kommit till vägs ände. En eventuellt tredje våg är på väg eller är redan här och vaccineringen är långtifrån klar. Det är för många matcher kvar att spela för att hinna slutföra turneringen på något som helst sportsligt vis.

– Vi har verkligen försökt vänta in i det sista med detta oerhört tråkiga besked, och har löpande jobbat med att hitta alternativa tävlingsformer som t.ex regionala/lokala gruppindelningar. För alla de spelare och ledare ute i landet som berörs är detta förstås ett riktigt nedslående besked. Men vi har kommit till en punkt där vi inte ser RM/USM som genomförbart, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Om läget i landet skulle ha varit ljusare och enstaka matcher skulle ha varit tillåtna kanske det hade ändrat saken. Men just nu finns inga sådana signaler. Nu vänds istället blickarna mot en 3×3-säsong som blir oerhört viktig. Spel utomhus kan mycket väl tänkas tillåtas i högre utsträckning och det är färre spelare per lag. Generalsekreterare Fredrik Joulamo uppmanar därför alla svenska basketföreningar att lägga stort fokus på 3×3 under den kommande våren.

– Vi har många ungdomar som är extremt spelsugna, nu är det tid att ge dem möjligheter att spela utomhus så fort det är tillåtet. Vi har ett stort projekt på gång med Svenska Spel där vi ska rusta utomhusplaner och sätta upp nät, vi vill vara med och skapa fler 3×3-tourer över hela landet och vår kommunikation kommer även att lyfta streetbasket mer. Både i webbinarier och i övriga kanaler. Vi ska inte sitta på händerna, vi ska spela den basket vi kan nu och jag hoppas att alla föreningar där ute nu tar denna möjlighet och satsar på streetbasket och 3×3, säger Joulamo.

Rulla till toppen