VINST I FINAL 2 OCH JANEL MCCARVILLE ÄR ÅRETS CENTER!

Det har hunnit och gå några timmar sedan vinsten på bortaplan mot Luleå i den andra finalen. Jag vet inte vart jag ska börja när jag ska skriva om det vi alla såg. Men helt klart var det en imponerande insats som Alvik stod för.

Det räcker att backa bandet tillbaka till Luleås senaste slutspelsmatch på hemmaplan innan gårdagens. Då mötte Luleå A3 från Umeå och vann med 102–60. I den matchen hade Luleå gjort 55 poäng i den första halvleken och släppt in 29 poäng.

Igår gjorde Alvik 39 poäng och tillät Luleå att bara göra 29 efter två perioder. I den tredje perioden fortsatte det och inför den fjärde hade Alvik dragit ifrån med hela 19 poäng. Luleå hade bara lyckats göra 46 poäng på tre perioder. 55 efter två perioder emot Umeå. Ta in det. När man försökte komma närmare i den fjärde svarade Alvik. 

Ett bra exempel är när Shanity James blev pressad högt upp och med en boll hittade Janel McCarville som fick den över Allis Nyström och kunde gå på anfall. Där serverade hon Abigail Asoro som kunde lägga in två poäng. Basketgodis.

Det var väldigt kul och se hur de för kvällen vitklädda spelarna spelade basket. Jag är övertygad om att de barn och ungdomar som såg på matchen fick förebilder och hann och tänka att så där ska även jag försöka göra på basketplanen. Det är något som vi behöver i den pandemi vi befinner oss i. 

På den andra sidan atlanten, i USA, har WNBA växt sig starkare för varje år som har gått. Ligan firar 25–års jubileum i år. Varenda unge har fått basketspelare att se upp till och kunna få drömma om att en dag få spela i WNBA. 

Därför tror jag att det finns många därute som efter att ha sett gårdagens match en vacker dag vill spela i basketligan och kunna göra det som Janel McCarville, Klara Lundqusit, Elin Ljunggren, Paula Juhlin, Anna Stern, Ellen Åström, Abigail Asoro, Shanity James, Josefin Vesterberg, Margaret Lucas, Allis Nyström, Matilda Ekh, Chioma Nnamaka för att nämna några. 

– Hela laget visst det innan, att vi inte kunde starta matchen som i den första, det har vi gjort många matcher under säsongen. Det blir enklare om vi bara kör på från början, sa Klara Lundquist till SVT Sporten efter matchen.
–Just nu är jag taggad för fredagen, det är vår tur nu känner jag, avrundade Klara Lundquist.

Som att det inte räckte med en vinst borta mot Luleå så tar även Janel McCarville hem säsongens utmärkelse från SBL DAM som Årets Center!
“Hon kan fortfarande styra en match på ren talang och spelförståelse”

På fredag kan Alvik avgöra finalserien i Åkeshov. Det vore något magiskt över det hela. 
Förhoppningsvis bjuder de bägge lagen upp till ny basketunderhållning när de bästa i Sverige möts. 

Fakta:
Luleå-Alvik 
73–92 (16 : 23, 13 : 16,  17–26, 27–27)
Poäng; Luleå: Josefin Vesterberg 20, Margaret Lucas 16, Matilda Ekh 15, Chioma Nnamaka 9, Allis Nyström 7, Mathilda Åhlberg 2, Felicia Camara-Ponturo 2, Ellen Nyström 2. Alvik: Klara Lundquist 25, Janel McCarville 20, Abigail Asoro 15, Elin Ljunggren 12, Shanity James 9, Ellen Åström 6, Paula Juhlin 5.

Anders Andersson

Rulla till toppen