HU16 vann Euro Basketball Cup i Barcelona!

HU16 Grön har i förra veckan varit på resande fot och spelat Euro Basketball Cup i Barcelona, Spanien. Turneringen blev en fin avslutning på det som varit den sista säsongen tillsammans för killarna i laget. I höst börjar gymnasiet och nya spännande äventyr väntar.
Kvartersgänget Alvik HU16 Grön har hängt ihop i väldigt många år. Flera av killarna har varit med sedan starten för över 10 år sedan, medan andra killar fyllt på under resans gång.
De senaste 7 åren har laget letts av coach Mikael Wester som sett laget växa år efter år. Under Mikaels tid som ledare har fler och fler Bromma-killar upptäckt det fina med basketsporten och föreningen Alvik. Laget tog tidigt beslutet att inte försöka rekrytera spelare från andra föreningar, utan har valt att satsa tid och resurser på killar från närområdet.
När spelarna denna sommar sagt farväl till varandra och till grundskolan, så är det denna säsong cirka 40 killar födda 2005, som varje vecka packat sin basketväska, älskat att spela och träna basket i de grön/gula färgerna. Då intresset för basket varit så stort, så har gruppen delats in i en Gul och en Grön träningsgrupp.
Nästa termin väntar gymnasiet och laget splittras. Vissa av killarna har valt det stora äventyret att flytta hemifrån för att gå på Riksidrottsgymnasium eller NIUs i andra delar av Sverige. Flera av killarna i laget kommer att endast 15-16 år gamla att erbjudas att spela i klubbens herrlag, medan andra killar i laget kommer att erbjudas en utvecklande och rolig basketsäsong i U17, U19 eller – och Herr Div 2. I Alvik Basket kommer det att finnas plats för alla killar och klubben hoppas naturligtvis att killarna väljer att fortsätta spela basket i vår fantastiska förening.
HU16 Gröns sista säsong tillsammans har på flera sätt präglats av inställda matcher och turneringar i sviterna av Covid-19. Laget hade inför säsongen kvalificerat sig för spel i den högsta divisionen i den nordeuropeiska ligan EYBL. Resor till ex. Ryssland med matcher mot storlag såsom CSKA Moskva, Ukrainas Hu16-landslag och Zalgiris, har planerats och bokats för att sedan ställas in.
Den person som haft huvudansvaret för planeringen och genomförandet av lagets resor och turneringar är lagledare Andreas Massarsch.
– Hela laget har genom alla år verkligen älskat att resa tillsammans på olika turneringar, berättar lagledare Andreas Massarsch efter en svettig landning på Arlanda. Detta år har det inte blivit några resor, då vi noggrant följt alla regler och rekommendationer kring Covid-19. Killarna blev överlyckliga när reglerna öppnades upp i början av juni, och vi fick möjlighet att tacka ja till inbjudan att spela Euro Basketball Cup i Barcelona avslutar Andreas.
Euro Basketball Cup är en internationell turnering som innehåller en blandning av klubblag och Basketakademier. HU16 Grön valde att resa med hela gruppen och att killarnas speltid fördelades jämt mellan matcherna. Killarna fick själva välja att laget varje match skulle bestå av 10 killar, medan de som inte spelade hejade på sidan. Ingen av killarna i gruppen spelade alla matcher.
Men det var inte bara killarna som hejade. En stor grupp föräldrar från laget följde med på en fantastisk långhelg i Barcelona, och deras uppmuntrande hejarop och fantastiskt positiva attityd bidrog starkt till lagets prestation i matcherna.
Turnering bestod av ett gruppspel där ettan och tvåan i varje grupp ställdes mot varandra i en semifinal.
HU16 Grön lyckades att vinna gruppen efter en stenhård gruppfinal mot två år äldre Europe Basketball Acadamy från Spanien. Europe Basketball Acadamy (@europebasketballacadamy) har över 100 tusen följare på instagram, och vill ni se fler fina matchbilder, så rekommenderar vi er att ta en titt på deras konto. Laget innehöll spelare från flera delar av Europa samt ett flertal amerikanska spelare.
I semifinalen så mötte HU16 Grön det lokala laget från Barcelona. Då vi genom att ha roterat så många spelare, kunde spela på friska ben, så blev semifinalen en lättare historia än vi trott på förhand. Segermarginalen skrevs till 108-70 till Alvik.
I finalen så ställdes laget återigen mot våra vänner i Europe Basketball Acadamy, och efter en supertuff målgång där HU16 Grön var fysiskt underlägsna sina äldre motståndare, så lyckades HU16 Grön ändå att vinna, genom att med sin fina teknik, spela bort de större akademilaget.
Segersiffrorna skrevs till 92-79 och Alvik stod som mästare.
Coach Mikael ”Micke” Wester var givetvis väldigt glad att killarna fick vinna sin sista turnering som grupp, men att det skulle vara huvudsyftet med resan vill Micke inte höra talas om.
– Denna turnering var min sista som coach, och vi har jobbat med utveckling på många plan genom alla år med dessa killar. Alla killar har olika fysiska förutsättningar. Men det som sticker ut och är helt fantastiskt med denna grupp är hur intresserade Alvikskillarna är att träna, säger coach Mikael ”Micke” Wester. Matchresultat är alltid relativt vilket motstånd vi får möjlighet att spela mot, och trots att killarna är regerande nordiska mästare så minns jag en knapp förlust mot CSKA Moskva som lagets bästa och mest utvecklande match någonsin filosoferar Micke vidare. 
Turneringens Fair Play-pris gick till Alviks Samir Ahmed och turneringens MVP blev Alviks Adam Massarsch. Vi fångade Adam just efter att han mottagit sitt fina pris.
– Jag är så himla stolt att vi vann denna turnering, speciellt som det var vår sista resa med laget, och att hela laget verkligen bidrog till denna seger, säger Adam Massarsch. I vårt lag finns det inga divafasoner, utan alla hänger med alla. Det är aldrig snack om vem som gör mest poäng, flest returer osv utan alla har förstått att det är laget som vinner eller förlorar. Jag tror att det är därför vi lyckats utveckla ett så bra passningsspel, som gjort att vi kan vinna mot större och starkare motståndare, fortsätter Adam. 
Efter hemkomsten från Barcelona återstår bara två träningar som ”Alvik P05”. Lagets kapten Hjalmar ”Hjalle” Öien som spelat i laget sedan knattetiden, har fått i uppdraget att återskapa den avslutande träningen såsom avslutningarna såg ut när killarna va 10-11 år. Coach Mikael låter hälsa att träningen kommer bli otroligt vemodig och att han hoppas att killarna nu är lite bättre på att stoppa bollen i korgen. Gissningsvis vinner killarna mer godis i tävlingarna denna gång än när de va 10-11 år. Coach får packa bilen full.


Over and out!

Rulla till toppen