Välkommen till Alvik, Mikaela Gustafsson!


Mikaela Gustafsson började spela för Södertälje BBK när hon var 8 år. Hon spelade 2009 i det svenska U16-landslaget i Baltic Sea Cup, NM och Ungdoms-OS. Mikaela spelade 2011 i det svenska U18-landslaget i Baltic Sea Cup och även med laget i en turnering i Frankrike.År 2012 spelade hon landskamper med U20-landslaget och har vunnit två SM-guld på seniornivå med Södertälje BBK samt ett stort antal juniormästerskap.Från säsongen 2012/2013 spelade Gustafsson collegebasket och studerade på University of Maine. Redan som 16-åring så debuterade Mikaela i SBBK:s damlag och var med och vann två raka SM-guld. Efter spel på college i USA följt av en proffssejour i Tyskland återvände hon sedan hem till Sverige.

Välkommen till Alvik Basket Mikaela, vi är otroligt glada att du kommer spela med Alviks Damlag 2021/2022! 

Hur känns det att lämna SBBK och nu sätta på sig ett Alviks-linne? Du har alltid spelat i samma klubb i Sverige, så det måste varit ett tufft beslut?
Jag är otroligt tacksam över de möjligheterna SBBK har gett mig igenom hela min karriär både som ungdomsspelare och seniorspelare. Tack vare dom fick jag möjligheten att prova på ligaspel i en ung ålder och vara med om att få ta två SM-guld. 
Det var inget lätt beslut såklart men nu när chansen kom att spela för Alvik så kändes det som en spännande möjlighet att få testa på något nytt och få bli en del av ett lag som varit i toppen av ligan i flera år. 


Hur går dina tankar kring Alvik Baskets Damlag?
Det känns väldigt roligt och jag är extremt taggad av att få bli en del av Alviks damlag. Alvik har ju haft extremt stora framgångar i ligan under de senaste åren och det är ett lag med många duktiga och erfarna spelare så jag tror att det kommer bli ett väldigt roligt år. Alvik har haft en kontinuitet i sitt lag år efter år vilket jag tror har varit en stor faktor till framgången så jag ser verkligen fram emot att få sätta igång och träna med laget och vara en del av organisationen. 

“I believe that Mikaela is exactly the player we need in Alviks Damlag.She will bring to us her experience in “Damligan “. Her size will help us to once again be one of the best teams in Sweden. I am looking forward to work with her”
– Fotios Ioannidis Head Coach


Vad är din styrka och även Alvik Damlags styrka?
Min främsta styrka är insidespel och returtagningen och jag tror att jag kommer kunna komplettera laget och de andra stora spelarna på ett bra sätt. Trots att jag har varit utomlands i sex säsonger så har jag ändå hunnit med lika många ligasäsonger så jag har stor erfarenhet från ligaspel så man har ju varit med ett tag och vet hur allt går till. Lagets styrka är framförallt offensivt och att det finns storlek i laget samt att det finns en mångsidighet med hot från alla positioner. Det finns en bra balans i laget med spelare som har möjlighet till att ta sig till korgen men som också är vassa på att skjuta utifrån. 


Vad ser du mest fram emot inför nästa säsong?
Jag ser framemot säsongen och det känns som att förväntningarna är höga på laget eftersom att det är så många spelare som återvänder till laget från förra året. Många lag fyller på med bra spelare så jag tror att det kan bli tufft i ligan men vi kommer också ha ett grymt bra lag så jag ser bara framemot att ta den utmaningen och hjälpa Alvik till ytterligare en framgångsrik säsong. 

Du har ju spelat basket från knattebasket till elit, något som vi i Alvik kallar Alviks Växthus, om du skulle ge ett tips till en ung spelare som skulle vilja göra samma resa som du, vad skulle det vara? 
För unga spelare som har som dröm att spela i den högsta ligan eller utomlands någonstans eller på college så vill jag bara ge rådet att kämpa på och träna mycket. Framgångskurvan pekar väldigt sällan rakt upp utan det kommer att komma båda medgångar och motgångar men fortsätter man att kämpa på så finns det inga drömmar som är för stora för att uppfylla.  

Mikaela är en av många basketspelare i Sverige som kombinerar basket med studier, hur funkar det?
Efter att jag tog min kandidatexamen på University of Maine 2016 så la jag skolan på hyllan i några år bara för att satsa på basketen, men efter att jag drog på mig en skada under 2019 så kändes det som ett klokt beslut att börja studera igen. Hösten 2020 så påbörjade jag ett Masterprogram på Södertörns Universitet i miljövetenskap med inriktning på kommunikation och politik och jag hoppas på att kunna ta min examen efter säsongen i juni 2022. Eftersom att programmet har varit på distans med tanke på Covid-19 så har det gått förvånansvärt smidigt att kombinera med basketen även om det inte blivit så mycket tid över till annat.   

GO ALVIK!

(Bild: Sportphoto.wiki)

Rulla till toppen