Internationella äventyr för pojkar födda 2007

 

Inför säsongen 2021/2022 satte vi ledare som mål att erbjuda våra killar möjligheten till internationellt spel med syftet att skapa en medvetenhet om att basket även spelas med ännu högre intensitet, tempo och intelligens än det vi är vana vid här hemma.

Covid19-pandemin har verkligen försökt sätta käppar i hjulet för oss, men utan att lyckas! Laget, som består av 24 killar, har redan hunnit med att spela två turneringar i de baltiska länderna Estland och Lettland. I oktober var vi iväg i Kääriku i sydöstra Estland med 9 av våra killar. Första matchen blev lite av en chock — intensiteten och tempot var högre, domarna tillät mer och misstag straffades omedelbart. Vilken lärdom den blev dock, för varje match vi spelade i turneringen hanterade vi den nya miljön lite bättre och därmed förbättrades även vår prestation. Killarna visade en fantastisk förmåga att snabbt ta till sig ny information, stå upp för sig själva och hitta glädjen i utmaningen. 

Vi reste hem med 3 vinster och 2 knappa förluster. 

I mitten på januari var det dags igen, denna gång med destination Riga i Lettland. 10 av våra killar åkte över för att ta sig an lag från Lettland och Estland. Lärdomarna från förra resan var många och hela laget hade jobbat hårt sedan dess med att utveckla både spelförståelsen och tekniska detaljer. När vi väl var på plats var det påtagligt att inställningen inför första matchen var helt annan än den i Kääriku. Försiktighet och passivitet hade bytts ut mot bestämdhet, vilja och tro. Resultatet blev en klar seger, vilket satte oss direkt i respekt för alla andra lagen. Andra matchen i turneringen blev en lärdom i att några få misstag, som kan verka obetydliga, kan kosta dig segern samt att upprepade försök att göra samma sak – som att skjuta många skott långt från korgen – utan framgång sällan ger ett annat resultat. Matchen avgjordes i slutperioden och det blev en knapp förlust med 5 poäng. Nästa lärdom var uppenbar, hur hanterar man känslor av revanschlusta (på sig själv) och besvikelse över vetskapen att man kunde ha gjort bättre ifrån sig. Nästa motståndare, med ett par av de bästa spelarna i turneringen, fick uppleva våra killars respons — en kämparinsats och en vilja att vinna som våra killar aldrig tidigare visat, iallafall inte på en basketplan och inte kollektivt på det sättet. Vinst med 3 poäng, när vi vände matchen i sista perioden. Turneringens två avslutande matcher blev en demonstration i lagspel, med storsegrar mot lag som spelat jämnt mot våra andra motståndare i turneringen. Killarna spelade ut och alla bidrog. 

Det är alltid intressant att få möjlighet att uppleva andra basketstilar och basketfilosofier från nära håll. Man jämför och man insuper intryck och idéer. Förutom att allt går mycket snabbare så är det tydligt att vissa spelare och lag visar prov på högre spelförståelse och förmåga till beslutsfattande som skiljer sig nämnvärt än det vi är vana vid här hemma. Våra killar visar dock att de har väldigt goda förutsättningar, både vad gäller inlärning och förmåga att exekvera, som bland annat manifesteras i den vilja och tro som börjar växa fram i laget. Killarnas prestationer har fångat våra baltiska vänners uppmärksamhet och fler turneringsinbjudningar väntar oss. 

Laget har i och med resan fått en perfekt uppladdning inför USM som går av stapeln 28-30 januari. Resor som dessa ger oss ovärderlig tid tillsammans, där både sociala och basketmässiga aspekter utvecklas i gruppen. 

För att kunna genomföra denna typ av aktiviteter krävs förstås inte bara spelarnas intresse och vilja utan även engagerade föräldrar. Vi coacher har ett otroligt fint support av alla föräldrar, som inte bara fixar inför resor utan även åker med! Mycket tid har gått åt till planering av alla praktiska detaljer med resorna., speciellt under Covid-tider.

Antigentester har tagits, registreringar på alla möjliga myndigheters hemsidor har gjorts och Covid-vaccinationer har behövt genomföras. Arrangören har varit väldigt hjälpsam och skapat lite av små turneringsbubblor för att minska riskerna. Allt detta har gjort att vi har kunnat genomföra resorna under trygga former. 

Och visst är det värt det, när man får uppleva glädjen och gemenskapen bland killarna, då minnen för livet skapas. 

Pojkar 07 are on the move, watch out there is more to come! 

/Coacherna

Rulla till toppen