Damerna gör en bra insats.

Matchen startar 30 minuter sent på grund av försenat flyg för Alvik. Alvik kommer till start med 9 spelare och Janel har innan matchen flaggat för att det finns skador och sjukdomar i truppen. 

Trots det startar Alvik starkt genom att skapa bra lägen, men bollen går inte i. Det gör den inte för Luleå heller och båda lagen missar sina två första försök. 

Det är väldigt högt tempo i matchens inledning vilket leder till en del turnovers och fouls för båda lagen. Tempot gynnar Luleå mest som tar ledningen med 9–0 efter 3 minuter. Alvik kommer tillbaka och spelar bra försvar genom Leidel och Taylor. Med 4 minuter kvar är ställningen 13–6. Nu sätter Alvik fart och fortsätter sitt fina försvar som leder till ställningen 13–13 med 2.30 kvar av perioden. Mycket tack vare Hailey Leidel som gör 7 poäng, 3 av 4, i perioden. Coach Janels plan var att inte ge Luleå enkla skott och det lyckas man med väldigt väl i matchens inledande period. Alvik vinner perioden med 15–17 och vinner returtagningen med 14–9. Så här långt håller Coach Janels plan med att spela bra försvar och hålla nere deras öppna skott. 

Luleå startar andra perioden starkast och gör 5–0 på 40 sekunder. Alvik svarar och gör 5 snabba till ställningen 22–22 med 3.30 minuter kvar. Hailey Leidel fortsätter att spela väldigt aggressivt både i försvar och i anfall och är den som sätter tonen i Alviks spel. 

Matchen fortsätter jämnt och ställningen är 26–26 med 6 minuter kvar. Alvik spelar sitt fina offensiva spel med mycket rörelse av boll vilket tvingar Ellen Nyström till sin tredje foul. Det tvingar Luleåcoachen Robin Sandberg att byta ut henne. Alvik fortsätter sitt fina spel men med 3 minuter kvar gör man några enkla misstag som leder till ställningen 33–34. Härifrån blir det en svängig tillställning där inget av lagen har kommandot. Alvik har lite tur att Josefine Westerberg missar fyra raka straffkast. Perioden slutar med ledning 35–34 Luleå. Elin Ljunggren och Hailey Leidel leder Alvik med 13 respektive 14 poäng. Hittills har Alvik lyckats spela sitt fina spel stora delar av första perioden. Vi hoppas det kan fortsätta så i andra halvlek. 

Tredje perioden startar även den 5–0 till Luleå och ställningen är 40–34. Taylor svarar och ser till att Alvik fortsätter ha kontakt med Luleå. Just Taylor fortsätter att leverera med 6 poäng och en assist. Sen kommer ett jätteläge för Alvik då Luleå är i foulproblem med 3 fouls på Nyströmmarna och 4 på McCarthy Williams. Nu är bara frågan om Alvik tar vara på chansen. Luleå pressar hela planen och stressar Alvik till turnovers. Luleå har momentumet men Allis Nyström drar sin 4:e foul och hon får byta. Alviks jätteläge blir ännu större. Vi har fem minuter kvar av perioden är ställningen 52–46. Luleå ökar på ledningen ytterligare med en trea. Här får Luleå några runs som Alvik inte orkar stå emot. Efter slutsignalen på period tre är ställningen 65–52. Det är också siffrorna när slutsignalen ljuder och perioden vinner Luleå med 30–18. Coach Janel är så här långt nöjd med att man spelat bra basket under 23 av dessa 30 minuter av matchen. 

Fjärde perioden startar böljande med många missar för lagen. Första poängen kommer efter 1 minut av Mikaela Gustafsson. Efter 10 poäng på 3 minuter från Luleå tar coach Janel timeout. Det tar helt stopp för Alvik här och Luleå trummar på. Inget går i för Alvik medan Luleå får i allt. Det fina försvaret man hade tidigare är inte riktigt där utan är mer stillastående. Ställningen är 81–56 med 4.30 kvar av matchen. Fjärde perioden fortsätter på samma sätt och Luleå vinner perioden med 31-10. 

Det positiva att ta med sig från matchen är att man spelar jämnt med Luleå i 2.5 perioder och har mycket fler och längre perioder av spel på riktigt hög nivå. Så länge man orkar, tar man returerna och håller nere antalet turnover. Coach Janel är nöjd med utvecklingen och att man spelar längre och längre perioder av bra spel. Laget är redo för att redan på onsdag åka ner till Lund för en drabbning med EOS.

/Sofie Lagumdzija

För Alvik: 

Elin Ljunggren – 19 poäng och 8 returer

Hailey Leidel – 18 poäng och 3 returer

Dara Taylor – 12 poäng, 5 returer, 5 assists och 2 steals 

Mikaela Gustafsson – 9 poäng, 4 returer

För Luleå: 

B. McCarthy Williams – 25 poäng, 5 returer och 5 steals 

B. Goss – 21 poäng och 2 assists 

A. Nyström – 12 poäng och 9 returer

E. Nyström – 7 poäng och tre returer

F. Ponturo – 7 poäng

E. Borg – 7 poäng 

F. Wadling – 6 poäng och 6 returer

J. Westerberg – 6 poäng, 7 returer och 5 assists

Bild: Ulf Lindbäck

Rulla till toppen