RF kan tvingas betala ut miljonbelopp i efterhand.

Alvik Basket stred länge och tappert – och fick till slut sina 380 000 kronor i LOK-stöd. Fallet kan nu bli ett prejudikat och Riksidrottsförbundet kan behöva betala ut miljonbelopp i efterhand.
– Det rör sig om mellan 300 och 500 föreningar som tidigare blivit nekade, säger RF-juristen Elin Johansson.

Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) är ett statligt stöd som Riksidrottsförbundet delar ut till föreningars barn- och ungdomsverksamhet. Föreningarna måste själva, varje halvår, ansöka om stödet som är baserat på antalet aktiviteter, ledare och deltagare.

Sommaren 2015 ansökte Alvik Basket om stödet men för sent – 51 minuter efter deadline. Den korta förseningen innebar dock att RF avslog ansökan med hänvisning till LOK-stödsnämndens föreskrifter. Men Alvik tyckte ändå att man hade rätt till pengarna och tog fallet till rätten.

Efter många turer – som DN rapporterat om – fick Alvik till slut rätt. I förra veckan, närmare sju år efter förseningen, inkasserade föreningen 380 104 kronor från RF.
– De är superlyckliga såklart. Det har tagit ett par år men äntligen fick vi rätt, säger Stefan Alvén, advokaten som drivit processen för Alvik.

I somras gjorde kammarrätten i Stockholm bedömningen att RF och LOK-stödsnämnden inte har rätt att sätta den här typen av regler kring försening av ansökan. Det är bara, enligt svensk grundlag, regeringen som kan göra det, alternativt underliggande myndigheter – men inte enskilda organ som RF.
– Det strider mot regeringsformen att RF har beslutat en sådan regel, och det är ju ganska allvarligt. När kammarrätten gjorde den bedömningen blev det en självklarhet att Alvik skulle få pengarna.

Senare under hösten beslutade också Högsta förvaltningsdomstolen att RF var tvunget att betala ut pengarna till Alvik.

Men RF:s utbetalningar kanske inte stannar vid Alvik. Fall i Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande, vilket innebär att flera andra föreningar nu kan gå samma väg som basketklubben.
– De som har haft en liknande situation där allt annat stämmer, de har haft barn- och ungdomsverksamhet på det sätt som de har angett, men det enda felet de har gjort är att de har skickat in ansökan för sent, då menar jag att de har rätt att få sitt statliga stöd, säger Stefan Alvén.
Regeln om försening fanns under tre ansökningsperioder mellan 2014 och 2015. Därefter ändrades regeln till avdrag på det ansökta beloppet beroende på hur sen inlämnad ansökan var. Men även den regeln är ogiltig enligt kammarrätten.

RF:s chefsjurist Elin Johansson menar att det kan röra sig om 300–500 föreningar som fick sin ansökan avslagen under den här perioden. Men RF har ännu inte beslutat hur man ska gå vidare med detta.
– Vi ska titta på det, om det ska krävas en aktiv handling från föreningen eller om vi ska göra det på eget initiativ. Naturligtvis ska vi göra det skyndsamt men det får samtidigt inte bli så skyndsamt att det blir fel. Vi måste analysera ordentligt och landa i bra och rättvisa beslut som vi kan stå för, säger Johansson.

Om samtliga föreningar skulle ompröva sina ärenden och få pengar som då skulle ha betalats ut från början, vad kan det innebära för totalbelopp?

– Det är extremt svårt att svara på. Det varierar så pass mycket mellan föreningarna, vissa har bara några hundralappar i stöd medan andra betydligt mer. Men jag skulle kanske tippa på att det landar någonstans under tio miljoner, säger Johansson som menar att det inte skulle vara några ekonomiska problem för RF.
– Det är klart att det är pengar, det ska vi ha respekt för, men sett till att LOK-stödet är ungefär 600 miljoner borde det finnas resurser för dessa extrabelopp.

Text Carl Bolinder

Foto: Elin Johansson, längst till vänster, och Riksidrottsförbundet om prejudikatet efter Alvik-fallet: ”Vi ska titta på det, om det ska krävas en aktiv handling från föreningen eller om vi ska göra det på eget initiativ.” Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Rulla till toppen