Alvik Basket U18 klara för Super Final 4 i EGBL.

Det var en tuff helg i hamnstaden Liepāja, Lettland. Flertalet av lagen som vi har slagit under säsongens första två omgångar hade flera nya spelare och vi märkte ganska snabbt att denna helg kommer vara riktigt tuff. 

Vi började med att spela mot hemmalaget (som vi har slagit två gånger redan), de kom till spel med 3 helt nya spelare som visade sig vara avgörande denna kväll. Vi är med ganska länge men det saknas skärpa i avsluten och ”go i laget”. Liepāja vann hela denna omgång. Till andra matchen mot Košice (som vi har slagit i första omgången) hade vi mycket bättre energi och ”go i laget”. Košice spelar med 2 långa tjejer (188-190 cm) mer eller mindre hela matchen, men vi matchar upp de ganska bra med våra långa (178-180 cm). Till slut brister det i vår koncentration sista 3 minutrarna och de drar ifrån till en vinst. 

I lördagens första match möter vi det bästa laget: Riga Centrs (som slutade 2:a förra omgången och även så denna gång). De är väl coachade och har 3 långa tjejer och många duktiga guards, de spelar som en maskin och vinner rätt enkelt mot oss, även om vi vinner andra halvlek och känner att Vi börjar närma oss, dem i spelet – kanske blir det tredje gången gillt i Super Final 4. Andra matchen på lördagen spelas mot tuffa Stara Tura som likt oss, bygger mycket av spelet på sina guards på grund av brist på långa spelare. Båda tidigare möten slutade med varsin få poängsvinst. Så blev fallet även denna gång, tyvärr så tappar vi bort oss i våra roteringar i slutet av matchen och Stara Tura kan vinna denna gång (2-1 till de i matcher, hittills).
Söndagens avgörande match spelar vi mot Riga/Jugla, ett lag som vi slog förra omgången men även de kommer till spel med nya spelare. En tuff match för oss då vi saknar 2 spelare som kan hjälpa oss i defensiven mot Juglas stora spelare – vi kämpar på och bjuder upp till match men tyvärr så räcker vi inte till. 

Avslutningsvis så vara denna omgång den tuffaste omgången hittills både på grund av den höga kvaliteten på motståndarnas spelare men också för att vi börjar ju märka att det kommer krävas mer av oss, framöver. Spelarna i laget har utvecklas något enormt av att spela dessa matcher sedan starten av EGBL i slutet av november 2021. Vårt spel i de första två omgångarna bäddade för att vi kunde gå vidare till Super Final 4 med minsta möjliga marginal, även efter en mindre bra helg resultatmässigt. Stundtals presterar vi även denna helg på hög nivå, vilket är glädjande. Lettland som är representerade med tre lag i årets EGBL och spelar i A-gruppen i U18EM i sommar, lyckas bara få med Riga/Centrs till Super Final 4. Stara Tura och Košice är de andra två lagen som följer med till Super Final 4. 

Alvik Basket U18 är med i Super Final 4 i Košice i slutet av april – vilken fantastiskt bedrift av dessa magiska tjejer. Merparten av de har även en Scania Cup och Final Four i U17SM att se framemot denna vår – wow 🤩.

/Zlatan Hadziresic

Rulla till toppen