Historiska Alviks vinster i nordiska ungdomsmästerskapen.

Vilken fantastisk helg SCANIA bjöd på för Alvik Basket. Det blev helt enkelt storslam för Alvik Basket i nordiska mästerskapen! Varje påsk sedan 1980 spelas Scania Cup – Nordiska mästerskapen för ungdomslag. Efter två års pandemiuppehåll var det åter dags för uppkast i Södertälje och Alvik Basket hade hela sju lag med i turneringen där enbart inbjudna lag spelar på den högsta nordiska nivån.

Sju Alvikslag deltog i anrika Scania Cup – nordiska mästerskapen för ungdomsbasket, som gick av stapeln i Södertälje under påskhelgen. Samtliga sju lag – från flickor och pojkar födda 2009 och upp till flickor och pojkar födda 2005 gjorde mycket fina insatser under turneringen. Fyra av lagen tog sig hela vägen till finalspel och tre av lagen dunkade hem guldet. Detta har aldrig tidigare hänt i klubbens historia och är ett fint kvitto på Alvik Baskets ungdomssatsning med fantastiska coacher.

Två av Cupmästarna – P05 och F06 kan även titulera sig dubbla mästare då de även vann 2019 då Scania Cup spelades senast innan pandemin.

Lasse Jacobsson som är en av coacherna till F06, sammanfattar helgen såhär;

Då var det äntligen dags för Scania cup som vi coacher och spelare har längtat. Gruppspelet började med en ganska enkel seger mot SISU som sedan följdes upp med en tuffare match mot EOS som vi till slut vann och iom det vara klara för slutspel men vi hade fortfarande en match kvar mot ett islänskt lag som inte hade vunnit någon match men vill verkligen slå oss  och vi fick slita för att gå segrande ur den matchen.

Kvartsfinalen och semifinalen som spelades mot Bollstanäs resp Eskilstuna var två roliga matcher där vi spelade riktigt bra från början till slut.

Finalen spelades mot Åbyhöj från Danmark, samma motstånd som vi hade i finalen 2019. 

Inför finalen så märkte vi att alla 12 tjejerna var riktigt taggade och tyckte att det skulle bli riktigt roligt att få spela ännu en stor final. Spelet började lite knackigt/nervöst och vi låg under med 7-2 efter 2 minuter, vi hade redan dragit på oss 3 lagfoul. Efter den tveksamma starten så tog vi över taktpinnen och hade en ledning med 9 poäng i halvlek men vi hade foulproblem. Andra halvleken fortsatte på den inslagna vägen med att vi kontrollerade matchen men vi drog på oss alldeles för många fouls men som tur var så hade vi 12 spelare som alla gick in och spelade riktigt bra. När sedan slutsignalen ljöd så hade vi vunnit med 10p och vi kan titulera oss NORDISKA MÄSTARE.

Sammanfattningsvis så har det är varit en jätterolig turneringen där tjejerna än en gång visat hur duktiga dom är och det är väldigt roligt att se att vi inte bara är beroende av 1 eller 2 spelare utan att alla 12 spelade bra.  Som tränare är det också kul att se hur roligt tjejerna har innan och efter matcherna. Jag vill också passa på att tacka alla föräldrar som har stöttat oss under helgen. Ett extra grattis till Hanna Jolinder och Hanna Hillberth  som båda blev uttagna till All Star tema plus att Hanna Jolinder blev Scania Queen.

Totalt deltog 58 lag från 5 länder. 456 matcher spelades och totalt delades det ut 47990 poäng.

Redan första gruppspelsmatchen mot URA fick vi känna på vilken spännande och rolig helg det här skulle bli. Det blev snöplig 1-poängförlust efter förlängning där URA avgjorde med en 3-poängare precis i slutsekunderna. Efter två ganska komfortabla vinster mot Norrköping och TNT Towers tog vi oss dock vidare från gruppen vilket var vårt mål för turneringen. Väl där tog det dock stop mot urstarka Falcon och det blev till slut en 7-plats efter ännu en 1-poängförlust. Vi tar med oss många lärdomar från helgen och har mycket att jobba på basketmässigt. Otroligt glädjande och imponerande var dock att se hur killarna i P09 kämpade, peppade och stöttade varandra genom hela turneringen, Victor Lagerkvist blev uttagen till All Star, grattis. Vi coacher är väldigt stolta över deras insats!  //Fredrik, Hanna & Sandra Coacher P09

“Härlig helg i Södertälje med flera bra matcher med tufft motstånd. Grabbarna stod för en mycket bra helg, roligt att se flera av dem saker vi jobbat på under säsongen som nu börjar ske. Extra roligt att se alla dem andra Alvik lag som deltar i Scania och gjorde bra ifrån sig!” – Johan Andersson Head coach P05

Följande Alvikslag deltog:
P05 med coach Johan Andersson – 1:a plats

F05 med coach Zlatan Hadziresic – 2:a plats

F06 med coach Lasse Jacobsson – 1:a plats

P07 med coach Håkan Folin – 4:e plats

F07 med coach Kalle Håkansson – 1:a plats 

P09 med coach Fredrik Lagerqvist – 7:e plats

F09 med coach Anja Frey – 5:e plats

Vi spelade 5 tuffa och lärorika matcher i cupen, där vårt fokus låg på att prestera i försvar, i första hand. Vi spelade riktigt bra försvar vilket också avspeglar sig i vår prestation under helgen. Vi förlorar en jämn och välspelad final där vi hade tillräckligt bra chans att vinna, men våra motståndare var lite bättre just den dagen. Overall så spelade vi riktigt bra under denna helg, vilket känns bra inför fortsättningen av säsongen med EGBL Super Final om 10 dagar och U17 Final Four i mitten av maj. -Zlatan Hadziresic Head coach för F05

Vinnarhistorik Scania

1982 – F67

1983 – P70

1993 – F80

1999 – F81/82

2001 – P87

2004 – F91

2005 – F91

2007 – F91, P95

2008 – P96

2009 – P96

2010 – P96

2011 – P96

2012 – F97 och F96

2013 – F97

2019 – P05 och F06

I helgen spelade HU15 Scania Cup för första gången efter att också varit inbjudna 2020 och 2021 då turneringen blev inställd. Äntligen var alltså känslan när vi laddade upp! I gruppspelet väntade först Böler från Norge, och sen Stevnsgade från Danmark. Kul och inspirerande för killarna att få möta lite nya lag och mäta krafterna med dom! Båda gruppspelsmatcherna vanns tämligen komfortabelt, där alla tio spelare bidrog med starkt försvarsspel och fint anfallsspel. Laget fick även uppleva vår första matchdunk, när Joakim Dumon stal en boll vid halvplan och med fart och kraft dunkade i två poäng!!
Gruppsegern innebar att vi gick direkt till kvartsfinal, där Högsbo från Göteborg väntade. Matchen var jämn i några minuter, men då stängde vi igen totalt bakåt och drog ifrån rejält, och vann till slut med 73-34. I semifinal väntade Alba från Danmark, som liksom oss hade vunnit alla matcher relativt stort fram till semi. Vi satte matchens första tre poäng, men sen hade vi svårt att komma till offensivt medan Alba hade bra flyt framåt. Ledningen för Alba var cirka 20 poäng i andra perioden, men därefter började Alvik operation återhämtning. I tredje perioden var Albas ledning nere på sju poäng, men närmare än så kom vi tyvärr inte, och Alba drog ifrån och vann. En tuff match mot ett bra motstånd.
Morgonen efter blev det match om bronset mot Hammarby. Tyvärr kom vi inte alls upp i vår normala defensiva förmåga, men trots det blev det en väldigt jämn match där Hammarby till slut drog det längsta strået och vann med två poäng, och det blev alltså en fjärdeplats för Alvik.
 Under turneringen visade vi upp fint spel i många matcher med stor variation i vem och hur vi gör poäng i anfall. Ludde Prytz var den som utmärkte sig mest och kom också med i All Star Team. Tyvärr blev det ett litet snöpligt avslut med förlust i bronsmatchen. Nu laddar vi om med slutspel i Stockholmsserien och så småningom Final Four i USM!!
– Håkan Folin Head coach P07

Så fantastiskt kul med dessa sportsliga framgångar. De flesta av Alviks Scania Cup-lag utgörs av vanliga kvarterslag som tränas av ideella ledare (det är bara den äldsta årskullen som gör avsteg från det). Helgen är ett kvitto på att en sund verksamhet där spelare som har kommit olika långt i sin utveckling tränar tillsammans, ändå kan ge en topp som konkurrerar på högsta nivå. Nyckeln är så klart duktiga och engagerade coacher, så all cred till dem! 
– Camilla Alteus Klubbchef Alvik Basket

GO ALVIK!

Rulla till toppen