P07 avslutar säsongen genom deltagande i inbjudningsturnering i Estland.

Lagets fina prestationer under säsongen har uppmärksammats utanför landets gränser. När vi varit iväg och spelat i BBBL fick estniska Tartu University upp ögonen för laget och valde att bjuda in oss till en internationell elitturnering de arrangerar årligen, Tartu Basket Cup. Utöver Alvik, som enda svenska lag, fanns även inbjudna lag från Litauen, Lettland, Estland och Tyskland. Klubbar som Zalgiris Kaunas och Alba Berlin fanns representerade i vår åldersgrupp. 
Situationen var inte ny för laget, att spela mot lag man inte visste så mycket om innan. Våra killar hade inför turneringen bestämt sig för att inte endast åka dit som ”deltagare i en elitturnering”, utan man ville ta för sig och mäta sig mot de bästa klubbarna. 
HU15-turneringen bestod av 8 lag, indelade i två grupper om 4. Vi hade ett lettiskt, ett tyskt och ett litausikt lag i vår grupp. Lite nervöst var det kanske i första matchen mot ett lag från Nuremberg, men det släppte under andra halvlek. Vinst mot tyskarna, följdes av vinst mot det lettiska laget. Tredje matchen i gruppspelet gällde om första platsen – vi lyckades besegra det litauiska laget Siauliai, som nyligen slutat på tredje plats i det litauiska mästerskapet. Vi var vidare till semifinal som gruppetta, där klassiska klubben Zalgiris Kaunas väntade, efter en något överraskande förlust mot Alba Berlin i deras gruppspel. 
Vi började matchen fantastiskt bra, både i anfall och försvar. Höll Zalgiris på 10 poäng i första perioden och ledde med 9 poäng. Litauerna kom dock sakteligen närmare och närmare och matchen utvecklades till en kamp om varje boll. Zalgiris drog det längsta strået och vann med 3 poäng. Tungt, men samtidigt, med lite distans, en fantastisk prestation av våra killar. Ladda om till bronsmatch var inte lätt, för motståndet stod ett revanschsuget Siauliai. Vi började matchen mer tveksamt och låg under med några poäng i halvtid. Under andra halvleken påbörjade vi återhämtningen, och gick om till ledning med 2 poäng med knappa 30 sekunder kvar av matchen. Litauerna har ingen time-out kvar, deras killar sätter upp ett spel själva och får en skytt fri på toppen utanför 3-poängslinjen med bollen i händerna. Skottet går i, Siauliai uppe i ledning med 1 poäng, 8 sekunder återstår, time-out Alvik. Vi lyckas få iväg två högprocentiga skott under matchens sista sekunder, men bollen vill inte i. En hedersam fjärde plats….eller ännu en tung förlust….det beror på när i tiden känslan ska beskrivas. Direkt efter matchen kändes det tungt, men återigen, med lite distans så presterar laget på en nivå som kan jämföras med Europas bästa i åldersgruppen. Många lärdomar och insikter inför kommande säsong! 
Zalgiris vann finalen mot Alba Berlin med 20 poäng. Turneringen var proffsigt arrangerat och nivån på topplagen var väldigt bra. Tacksamma för inbjudan, samtidigt som våra killar representerade både klubben och Sverige på ett ypperligt sätt. Flera av våra lag får säkert möjlighet att åka över och delta!  

Rulla till toppen