HU16 reser till Marijampolé.

Vårt HU16 gröna lag reste till Marijampolé i Litauen 16-19 februari för att delta i andra omgången av BBBL. Truppen bestod av 13 spelare och 2 coacher. För motståndet stod tre litauiska och två lettiska lag.


Förberedelserna inför resan har inte varit optimala, med flera sjukdomar och skador sedan årsskiftet. Målet var därför att hitta tillbaks till ett flöde i spelet med positiv energi. Som alltid betonar vi hur viktigt det är att inleda turneringar och matcher på tårna med hög intensitet, det tenderar att sätta nivån för hela turneringen eller matchen. Killarna svarar upp och rivstartar i första matchen mot Marijampolé från Litauen. En komfortabel ledning i första halvlek ger oss möjlighet att testa lite nya saker och ge alla speltid. Segermarginalen skrevs till 10 poäng. I andra matchen möter vi det svagaste laget i denna omgång, Ridzene från Riga i Lettland. Vi roterar i truppen och matchar laget så att flera får möjllighet att ta för sig och visa vägen, vinst med 44 poängs skillnad. Efter en bra start på turneringen avslutar vi kvällen med tid för pluggning och team building. Vi pratar om att sätta mål och formulera sina ambitioner, om vad som definierar ens framgång och vem som äger det omdömet. Killarna får dessutom möjlighet att lekfullt visa sina musikkunskaper och testa sina sångröster. 


Vår tredje motståndare visar sig också vara den tuffaste, Tornado från Kaunas i Litauen. Kaunas är Litauens andra största stad med långtgående baskettraditioner, mest känd kanske som hemstad till Euroleague-klubben Zalgiris. Vi får uppleva en taktisk och intensiv match med många intelligenta spelmoment. Våra killar står upp väl dock, matchen är jämn i princip rakt igenom, vi lyckas inte ta igen hela 10 poängsförsprånget Tornado får i tredje perioden, förlusten skrivs till 2 poäng med sista skottet i våra händer. Även om vi inte räckte till just den dagen så tog vi med oss flera insikter och lärdomar, det var kul att se killarnas insats.

Fjärde motståndaren var återigen ett lettiskt lag från Riga. Vi kontrollerade matchen från start till mål, vinst med 13 poäng. 
Denna omgångs sista match var viktig för oss, vi ville avsluta med en stark prestation och få med sig den positiva energin som vi lyckats skapa under våra dagar i Litauen. Rödvita Mazeikiai från Litauen hade dagen innan förlorat en jämn match mot Tornado, med endast 2 poäng i sista possession. De var taggade för revansch, men våra killar var ännu mer bestämda. En otroligt bra genomförd match, där ledningen växlade säkert över 10 gånger, med taktik, finess, vilja och bra beslut, av båda lagen. Fantastiskt att få möta den spelstilen och respondera med att spela likvärtdigt. Vi lyckades dra ifrån under matchens 2 minuter och vinna med 4 poäng. 


I och med segern avancerade vi till BBBL-slutspelet som går av stapeln 13-16 april i Valmiera i Lettland!
Resan bjöd framförallt på två lärdomar för vår grupp. Två killar med stukade fötter bestämde sig att resa med laget trots att de visste att de inte skulle spela. Istället körde de körde sin rehab varje dag, deltog på uppvärmningarna och hejade från bänken. Vilken positiv energi det gav laget och ett föredöme i att sätta laget först! Dessutom bjöd varje match på olika typer av spelstilar och kvalitéer, vilket gav oss coacher chansen att matcha olika spelare till respektive match. Vi har pratat mycket om olika roller i laget och nu fick alla uppleva att alla roller är lika viktiga för en grupp och att rollerna kan växla mellan olika och men även för samma individer beroende på vad laget behöver. Sådant går inte att teoritisera, det kan endast upplevas! 


Nu blickar vi framåt och laddar inför slutspelet i Stockholmsserien och USM Elite 8! 

Rulla till toppen