INVEST IN WOMEN

Bakgrunden till ”Invest in Women”

Borås Basket lämnar ett besked om att man drar sig ur SBL Dam, strax därefter meddelade styrelsen i Helsingborg BBK att man, efter två säsonger i ligan, gör samma sak. Som skäl anges att ligaengagemanget har slitit hårt på klubbens begränsade resurser, såväl ekonomiskt som organisatoriskt och att man måste ta ett steg tillbaka och fokusera på att öka breddverksamheten och stärka ledarskapet. Därefter så meddelar även Umeå Basket att även de lämnar SBL Dam på grund av ansträngd ekonomi. Dessa tre föreningar har även herrlag som man väljer att satsa på. 

Att tre lag drar sig ur är förstås ett hårt slag mot ligan och svensk dambasket. Precis som med Borås gav Helsingborg intrycket av en seriös nykomling för två år sedan. Från klubbens sida pratade man om ligaspelet i realistiska termer: ”vi tar ett steg i taget och måste se ligasatsningen på lång sikt”. 

Att de här beskeden från Borås, Helsingborg och Umeå kommer just nu är inte överraskande i sig. Hela idrottsrörelsen har ju haft det väldigt ansträngt under pandemin. Elitlagen har, till skillnad mot ungdomssidan, kunnat spela vidare, men med vikande intäkter och ingen publik. Många klubbar har hankat sig fram genom att man fått lättnader och bidrag, men nu är det slut med det. Det är helt enkelt så att effekterna av pandemin slår igenom med full kraft just nu. Vissa kommer att klara övergången, andra inte.

Dambasketen är extra drabbad eftersom man i de allra flesta fall har svårare skaffa fram extern finansiering, främst sponsorer. Och sponsorerna har rent allmänt minskat under pandemin, eftersom många företag haft svåra tider och helt enkelt inte haft råd att stödja idrotten. Att pandemin skördar offer just nu är ett faktum. Redan hårt ansträngda ekonomier klarar inte av att hämta igen tappet. Men att klubbarna då tar beslutet att lägga ner damlagen i sina föreningar men behålla sina herrlag är pinsamt, därav banderollen “INVEST IN WOMEN”, Loggan har tagits fram av Alvik Basket och Basketshop, och sen spridit sig via lagkaptenerna till övriga lag i SBL Dam.

Syftet från början är att “investera i kvinnor”. Basketspelare i Damligan manifesterar för rättvisa villkor.

  • Kvinnors idrottande på alla nivåer måste tas på allvar, därav orden “INVEST IN WOMEN”
  • Det finns tyvärr många exempel på att kvinnor inte får samma villkor och löner för sin idrottssatsning som män, och det går trögt att få till förändringar.
  • Alla kvartsfinallag i SBL Dam säsongen 21/22 deltog i en tyst protest med banderollen; INVEST IN WOMEN.
  • Alvik Baskets Damlag använde under kvartsfinalen shootingshirts med loggan. Och Alviks ståndpunkt är att det ska satsas på damidrott i generell mening, Vi ska fortsätta att arbeta hårt för jämställdhet och jämlikhet inom alla steg i Alvik Basket.

SÄSONGEN 22/23 så spelar både Alviks damlag & Alviks Herrlag i shootingshirts med loggan “INVEST IN WOMEN” by MEMIRA. Alvik Basket är otroligt glada att Memira står bakom denna banderoll!

Rulla till toppen